Befine

Sparen voor de studie

Wilt u een spaarrekening openen voor een (klein)kind? Bijvoorbeeld om later de studie of het rijbewijs van te kunnen betalen? Of om financieel te kunnen bijspringen als uw (klein)kind een eigen bedrijf wil beginnen of een huis wil kopen? Dan heeft u verschillende spaarvormen.

Sparen onder uw eigen naam
U opent een spaarrekening op uw eigen naam en stort eenmalig of elke periode een bedrag op deze rekening. Via jaarlijkse rente-uitkeringen en het rente-op-rente-effect bouwt u een vermogen op. Het gespaarde geld blijft uw eigendom en u bepaalt zelf wanneer uw (klein)kind het bedrag in handen krijgt. Een nadeel is wel dat u schenkingsrecht moet betalen op het moment dat u het spaargeld overmaakt naar uw (klein)kind.

Sparen op naam van uw (klein)kind
U kunt ook een spaarrekening openen op naam van uw (klein)kind. Dit heeft fiscale voordelen. U kunt over een langere periode belastingvrij geld schenken. Maar het bedrag dat u schenkt moet dan wel onder de maximaal vrij te schenken grens van de Belastingdienst vallen. De ouders van het kind beheren de spaarrekening en moeten de eventuele vermogensbelasting (box 3) voor het kind betalen. Nadeel van deze regeling is dat het kind vanaf zijn of haar 18e verjaardag het spaargeld kan opnemen. U heeft dan geen zeggenschap over waar uw (klein)kind het spaargeld aan uitgeeft.

Spaardeposito
Heeft u al een geldbedrag gespaard voor uw (klein)kind? Dan is een bank spaardeposito met een vaste looptijd een goed alternatief. Hoe langer het geld vaststaat, hoe hoger de rente. U heeft de keuze om het deposito op uw eigen naam of op de naam van uw (klein)kind te zetten.

Belastingvrij geld schenken?
Ouders en grootouders mogen hun (klein)kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. Ook mag u eenmalig een groot bedrag aan uw (klein)kind schenken. Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van de Belastingdienst.